De Frietjes: familie en vrienden knokken voor de achtjarige Roos

13-05-2024 | 10:00

“Waarom is het voor mij zoveel moeilijker dan voor mijn vriendinnetjes?” vraagt Roos (8) regelmatig aan haar grote zus Lizzy. Ze heeft problemen met haar concentratie en motoriek en dat beïnvloedt haar leven keer op keer, dag na dag. "Het is heel sneu om te zien", vertelt Lizzy Scholte. Ze is een van de deelnemers aan Runexpected die in de top staat van wat betreft fondsenwerving. Met nog zes weken te gaan, zit ze al op ruim 2700 euro voor team ‘De Frietjes’. Een reden om met haar in gesprek te gaan. “Het frustreert me dat bij mij alles altijd heel makkelijk is gegaan, want voor Roos is het eigenlijk altijd een strijd..."

Roos is vastberaden haar NF-diagnose niet haar hele leven te laten bepalen. Ze wil zoveel mogelijk dingen hetzelfde doen als vriendinnetjes en leeftijdgenoten. Gelukkig heeft ze de mogelijkheid naar een reguliere school te gaan, ook al kost dat haar wel veel inspanning. Omdat ze wat achterstand heeft op de rest, wordt ze ondersteund door een fysiotherapeut. Die helpt haar onder andere met het schrijven. Op dit moment bekijken ze bijvoorbeeld of Roos minder pijn heeft als ze in blokletters schrijft in plaats van aan elkaar. Gelukkig is school erg flexibel en denken de docenten graag mee.

Uit liefde voor Roos
De ouders van Roos en haar beide zussen Britt en Lizzy voelen zich vaak wanhopig als ze zien dat Roos last heeft van de beperkingen en pijn die NF met zich meebrengen. Ze hoopten steeds iets moois voor Roos te kunnen doen, maar wisten niet wat en hoe. Totdat Lizzy’s moeder Runexpected ontdekte: dé kans om geld in te zamelen voor NF-onderzoek en de ziekte meer bekendheid te geven.

Zo ontstond team ‘De Frietjes’ waarin vooral familieleden en vrienden van school de strijd aangaan met de tegenslagen van Runexpected. Het is inmiddels hun missie geworden zoveel mogelijk geld op te halen. Bang om te vragen zijn ze niet. Zo organiseerden ze al een bingo, waar maar liefst negentig (!!) mensen aan meededen. Er waren gave prijzen te winnen zoals restaurantbonnen of een skateboard. Allemaal beschikbaar gesteld door bedrijven.

Iedereen draagt bij
Bij ponyclub ‘De Schieruiters’ weten ze van Roos haar diagnose. Toen Roos haar zussen met het idee kwamen een speciale schriktraining te organiseren, waren ze dan ook direct enthousiast. Het werd een soort Runexpected voor paarden, met allemaal spannende, onverwachte elementen zoals ballonnen en lintjes. Een groot succes! Maar niet alleen vanuit de ponyclub ontvangt Roos veel steun: meesters en juffen van haar zus Lizzy trekken hun portemonnee open voor een donatie en gaan langs de deuren om lege flessen te verzamelen. Het statiegeld gaat dan weer naar NF.

Uit alles wordt duidelijk dat Lizzy erg begaan is met haar zusje. Iedere dag voor het slapengaan leest ze voor. Ze geniet intens als Roos losgaat zodra er muziek uit de speakers in de woonkamer knalt. Maar ook haar grote liefde voor knuffels ontroert Lizzy. Ze deelt haar stapelbed met... haar knuffels. Hoe groter hoe beter. Beide bedden liggen helemaal vol. Altijd gezelligheid dus!

Go go geel!
En waar de teamnaam ‘De Frietjes’ nou eigenlijk vandaan komt? Nee, hun achternaam heeft er niets mee te maken. Zus Britt kwam met de ludieke naam omdat Roos dol is op friet. Dankzij sponsoring van Bram Ladage is dit team niet te missen op 26 mei in Rotterdam. In hun gele shirts knallen ze van de baan. En wie Roos dan is? Kijk goed op de ruggen: er is maar één ‘Teambaas Roos’!


Maak kennis met team 'De Frietjes'