Olympia's oneerlijke strijd: een verhaal van hoop en verlies

16-05-2024 | 15:45

Voor Erica Goetzee is Runexpected letterlijk een evenement met een lach en een traan. In april 2021 verloor ze haar dochter Olympia aan NF. De ziekte die bij haar dochter ontstond met ‘wratjes’ op de huid, breidde zich door de jaren heen uit door middel van kwaadaardige gezwellen. Tumoren zo groot als een mango waar de 27-jarige Olympia totaal kansloos tegen was…

De medische achtbaan begon voor Olympia Karathanasis te rollen toen ze zeven jaar oud was. Tijdens een verblijf in Griekenland bezocht ze een dokter nadat ze een aantal wratjes op haar huid ontdekte. Volgens de Zuid-Europese arts niet meteen reden tot paniek. In thuisland Nederland aangekomen, bleken de bultjes toch minder onschuldig: ze wijzen op neurofibromatose, ook wel NF genoemd.

Verborgen letsel door NF
Het blijft niet enkel bij de zichtbare plekjes op de huid van Olympia. Bij een uitgebreid onderzoek stuit een van de doktoren op tumoren. Het feit dat er meerdere verstopt zitten op uiteenlopende plekken in haar lichaam, bevestigt helaas een bang vermoeden. Het gaat hier om kwaadaardige, actieve gezwellen.

Het lichaam van Olympia is een strijd aan het leveren. Hoewel de tumoren met het blote oog niet te zien zijn, zorgen ze voor vervelende pijnen. Liggen en slapen is vaak allesbehalve comfortabel voor Olympia, omdat ze een drukkend gevoel op haar hoofd ervaart. Verschillende artsen uit regio Rotterdam staan haar bij. Vanaf haar veertiende moet ze geregeld naar het Sophia Kinderziekenhuis, en een paar jaar later komt ze onder behandeling van de Daniel den Hoed kliniek en het Erasmus MC.

Tumor zo groot als een mango
De artsen zijn vastbesloten Olympia te helpen, maar de tumoren geven zich niet gewonnen. Wanneer ze continu moet leven met pijnscheuten in een van haar benen, houden ze het pijnlijke been in het ziekenhuis onder de loep. Daar blijkt dat een tumor zich in Olympia haar bekken heeft genesteld. Hij is zo groot als een mango en drukt op haar beenzenuwen. Het verklaart de scherpe steken. Een indringende pijn die even lijkt te zijn verdwenen wanneer de tumor vlak daarna wordt verwijderd…

Iedere keer blijft de hoop groot. Tegenslagen worden afgewisseld door kleine momenten waarin iets vertrouwen opbloeit. Maar de ziekte blijkt genadeloos. Tot haar grote schrik ziet Olympia’s zus dat er plotseling verandering optreedt in een van de benen van haar zusje. Het lichaamsdeel dat al eerder zoveel te verduren kreeg, is rood en gloeit. Slecht nieuws: de tumor is terug, en heel veel sneller dan verwacht.

Sterkste wil van de wereld niet voldoende
Het gevecht tegen de ziekte blijkt een vreselijk oneerlijke. De nieuwe tumor heeft Olympia haar dikke darm aangetast en in zijn brute groei geperforeerd. Olympia haar enorme wilskracht en de toewijding van de artsen kunnen haar niet meer redden. De tumor heeft te veel schade aangericht. Na zoveel inspanningen en aanhoudende hoop van Olympia, artsen, familie en vrienden eist een bloedvergiftiging, ontstaan door de darmperforatie, eist uiteindelijk het leven van de pas 27-jarige Olympia…

Olympia zette zich jarenlang in voor LET'S BEAT NF! en hield zich bezig met allerlei kleinschalige acties om onderzoek en betere vooruitzichten met NF een mogelijk te maken. Op 26 mei rent Erica Goetzee samen met elf teamgenoten van 'Team Olympia' voor LET'S BEAT NF! Om iedereen die met NF kampt hoop en kansen te geven door geld in te zamelen voor onderzoek. Steun 'Team Olympia' via hun teampagina.